Placeholders logotyp, till startsidan

Hacker i statens tjänst

Våra motståndare följer inte regler eller givna mönster. Därför tar vi ingenting för givet och förväntar oss det bästa från varandra, varje dag. För att alltid kunna ligga steget före behöver Säkerhetspolisens medarbetare i vissa fall agera hackers och genomföra säkerhetsgranskningar för att snabbt avslöja sårbarheter i verksamheter. Pernilla är en av de medarbetarna.

Vad jobbar du med?

Jag arbetar som IT-säkerhetsspecialist på cyberteknikenheten. Mitt jobb består primärt av att utföra tekniska säkerhetsgranskningar, penetrationstest av IT-system och infrastruktur hos externa verksamheter som hanterar säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller som bedriver säkerhetskänslig verksamhet.

Rent konkret består mitt arbete av att hitta säkerhetsbrister och komma med rekommendationer som hjälper verksamheten att åtgärda dessa för att ytterligare bidra till att höja deras säkerhet. I mitt arbete antar jag ofta ett antagonistiskt perspektiv där jag i samarbete med verksamheten som granskas, i regel med full insyn, ska upptäcka och utnyttja säkerhetsbrister i IT-system med syftet att ge verksamheten kunskap och möjlighet att åtgärda dessa för att förhindra framtida cyberangrepp.

I min roll får jag även bistå verksamheter vid misstänka IT-säkerhetsincidenter, analysera skadlig kod samt hjälpa andra enheter inom Säkerhetspolisen där min kompetens behövs.

Varför sökte du dig till Säkerhetspolisen?

Efter att ha arbetat som IT-säkerhetskonsult i den privata sektorn under många år ville jag ytterligare specialisera mig inom mitt arbetsområde. Säkerhetspolisen fångade mitt intresse då jag visste att det fanns en stor kompetens inom IT-säkerhet samt att det här finns möjlighet att granska komplexa och säkerhetskritiska verksamheter som privata bolag sällan får tillgång till. Det som även lockade mig var den konkreta kopplingen mellan min arbetsinsats och Sveriges säkerhet.

Jag vet att oavsett vilket problem jag än stöter på i mitt arbete så finns det drivna och duktiga kollegor som mer än gärna hjälper till.

Vad är unikt med ditt jobb på Säkerhetspolisen jämfört med andra arbetsplatser?

Den typen av verksamhet som bedrivs och blandningen av spetskompetenser inom så många olika områden som finns här vill jag påstå är unikt med Säkerhetspolisen. Jag vet att oavsett vilket problem jag än stöter på i mitt arbete så finns det drivna och duktiga kollegor som mer än gärna hjälper till.

Myndigheten har ett stort fokus på att ytterligare utvecklas och stärka sin förmåga inom cybersäkerhet vilket genomsyrar hela verksamheten. Det resulterar i att vi får stor möjlighet att utbildas och förbättras inom de områden vi finner intressanta och som bidrar positivt till de uppgifter vi är satta att lösa.

Vad motiverar dig?

Det som motiverar mig mest är komplexa problem där jag får möjlighet, verktyg och tid att lösa dessa tillsammans med kollegor jag trivs med. Jag blir även motiverad av att ständigt utveckla min kompetens och sätta den på prov i skarpa lägen.

Vad har du för tips till de som är nyfikna på Säkerhetspolisen och funderar på att söka sig hit?

Mitt tips är att se efter vilken tjänst du tror skulle passa dig och där du kan bidra med din kompetens och sedan våga söka. Det går av naturliga skäl ibland inte för Säkerhetspolisen att i detalj berätta ingående om den typen av verksamhet och arbetsuppgifter du kommer arbeta med innan du börjar här. Det du däremot ska veta är att när du börjar arbeta hos oss kommer du till en välkomnande miljö med duktiga kollegor där du kommer få stor möjlighet att arbeta med intressanta och spännande uppgifter med direkt koppling till Sveriges säkerhet.

Senast ändrad

 15 december 2023

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor