Bli livvakt
Skydda Sverige och demokratin – bli livvakt. Är du polis och nyfiken på ett unikt och omväxlande uppdrag som ställer höga krav på social kompetens, handlingskraft och fingertoppskänsla? Som livvakt vid Säkerhetspolisen är du en del i arbetet med att skydda den svenska demokratin.
Om rollen
Som livvakt bidrar du till säkerheten kring den centrala statsledningen. En livvakt arbetar i första hand med att förebygga och förhindra att skyddspersonen utsätts för våld eller hot om våld. Om skyddspersonen ändå blir utsatt för ett fysiskt angrepp eller en kränkning ska livvakten kunna hantera situationen.
Arbetet som livvakt är varierande och du befinner dig i unika miljöer. Det täta samarbetet med skyddspersoner, andra myndigheter och organisationer både i Sverige och ibland internationellt ställer höga krav på din sociala kompetens. När det gäller personliga egenskaper är det viktigt att du kan ta stort eget ansvar och har ett gott omdöme när det gäller att värdera och bedöma situationer. Kontinuerlig vidareutbildning ger dig möjlighet att utvecklas och att fördjupa dina specialistkunskaper.
Säkerhetspolisen strävar aktivt efter en jämnare könsfördelning samt en mångfald när det gäller bakgrund och erfarenheter bland våra livvakter. Våra skyddspersoner rör sig i många olika sammanhang, vilket vi måste kunna spegla.
Antagningskrav och utbildning
För att bli livvakt ska du ha en polisexamen och varit anställd som polis minst ett år efter genomförd aspirantutbildning. Det finns inga formella krav när det gäller annan arbetslivserfarenhet.
Viktiga egenskaper som livvakt är social kompetens, fingertoppskänsla och att vara handlingskraftig. Det är också en fördel om du har ett intresse för vapenhantering, självskydd och bilkörning, eftersom grundutbildningen för livvakter till stor del fokuserar på dessa delar.
I samband med antagningen testas problemlösning, personlighet, fysik, syn, hörsel, bilkörning och vapenhantering. En sammanvägd bedömning av testresultaten ligger sedan till grund för uttagningen. Livvaktsutbildningen är cirka tre månader lång. Utöver den får du som livvakt regelbunden fortbildning.
Kraven beskrivs närmare i de annonser som publiceras i samband med livvaktsrekrytering.
Tidsbegränsad anställning
När du blivit antagen till grundutbildningen för livvakter erbjuds du inledningsvis en tidsbegränsad anställning på sex månader. Grundutbildningen ingår i den tidsbegränsade anställningen och varar i ungefär tre månader. Efter godkänd grundutbildning blir du placerad i en grupp och arbetar som livvakt i ungefär tre månader.
Förutsatt att du slutfört grundutbildningen och fungerar väl i rollen som livvakt blir du därefter erbjuden en längre tidsbegränsad anställning. Tiden för anställningen kan variera upp till fem år och kan förlängas.
Under anställningen får du regelbunden utbildning för att utveckla din kompetens. Varje år får du göra vissa fysiska tester samt vapentester.
I takt med att du får mer erfarenhet får du större ansvar och mer komplexa arbetsuppgifter. I princip kan du fortsätta arbeta som livvakt så länge du klarar kompetenstesterna och din prestation som livvakt är enligt förväntan.
Som livvakt vid Säkerhetspolisen är du tjänstledig från din anställning vid Polismyndigheten.
Senast ändrad
16 februari 2023
För att kunna bli livvakt krävs att du har:
- Polisexamen och varit anställd som polis minst ett år efter genomförd aspirantutbildning
- Anställning vid Polismyndigheten eller Säkerhetspolisen
- Intyg över godkänd utryckningsförarutbildning eller utbildning i polistaktisk bilkörning.
Dela denna artikel