Sanktionsavgift fastställs efter bristande säkerhetsskydd
Publicerad 2 oktober 2024
Stockholms tingsrätt ska betala en sanktionsavgift på två och en halv miljoner kronor efter brister i säkerhetsskyddsarbetet. Det enligt en dom från Kammarrätten i Stockholm.
Säkerhetspolisen beslutade i samband med ett tillsynsärende under 2022 att ta ut en sanktionsavgift om sju miljoner kronor från Stockholms tingsrätt, sedan det konstaterats att tingsrätten saknade en säkerhetskyddsanalys.
Beslutet om sanktionsavgift överklagades av Stockholms tingsrätt och prövades av Förvaltningsrätten i Stockholm. Förvaltningsrätten fastställde beslutet om att ta ut en sanktionsavgift, men sänkte avgiften från sju miljoner till två och en halv miljoner kronor.
Säkerhetspolisen överklagade förvaltningsrättens dom och yrkade att Säkerhetspolisens beslut skulle fastställas. Tingsrätten överklagade också förvaltningsrättens dom. Kammarrätten avslog den 27 september Säkerhetspolisens och tingsrättens överklaganden och fastställde sanktionsavgiften till två och en halv miljoner kronor.
Kammarrätten pekar i sin dom på betydelsen av en säkerhetsskyddsanalys för att kunna avgöra om vidtagna säkerhetsskyddsåtgärder ger ett heltäckande säkerhetsskydd och att Säkerhetspolisen har haft skäl att ta ut en sanktionsavgift.
Säkerhetspolisen analyserar nu kammarrättens dom.
Grund för säkerhetsskyddsarbetet
Säkerhetsskyddsanalysen är den mest grundläggande delen i ett strukturerat och systematiskt säkerhetsskyddsarbete och utgör en förutsättning för att kunna vidta nödvändiga skyddsåtgärder. Analysen ska ge svar på vad som ska skyddas, mot vad och på vilket sätt.
Publicerad
2 oktober 2024
Dela denna artikel