Vad gör en it-arkitekt på Säkerhetspolisen?
Utöver att vara tekniskt kunnig behöver man också förstå verksamheten, vara bra på att knyta kontakter och kunna förklara teknik för icke-tekniker. Det menar Ulrika, som arbetar som it-arkitekt på Säkerhetspolisen.
Hur kom det sig att du sökte dig till Säkerhetspolisen?
Jag fick en annons skickad till mig av en vän när jag var föräldraledig. Jag hade egentligen inga tankar på att byta jobb, men kombinationen av en spännande roll och en för mig ganska okänd arbetsgivare gjorde att jag sökte tjänsten.
När det sen ringde från skyddat nummer ett tiotal gånger slog det mig först inte att det kunde vara Säkerhetspolisen. När jag till slut svarade var det starten på en noggrann och spännande rekryteringsprocess.
Var det som du föreställt dig när du började?
Både och. Jag hade ju jobbat som it-arkitekt så den delen var jag bekväm med. Det mest överraskande för mig var hur en statlig myndighet fungerar. Det roligaste var att få sätta sig in i Säkerhetspolisens kärnverksamhet. Det är svårt att föreställa sig det från utsidan.
Vad gör en it-arkitekt på dagarna?
Vi har helhetssynen på de tekniska lösningarna i myndigheten. Allt ska fungera och rulla på här och nu. Vi måste också se till att ha stabila men flexibla lösningar som möter verksamhetsbehoven och inte minst användarbehoven. Men det är minst lika viktigt och kanske ännu mer utmanande att ha en plan för hur vi vill och måste vidareutvecklas inom olika områden. Ena foten här och nu — andra foten bakom krönet för att driva utvecklingen framåt.
Det pågår en förändring med att införa agilt arbetssätt och göra myndigheten mer datadriven. Några stora frågor vi arbetar med är hur myndigheten ska vidareutvecklas och vilka tekniker vi behöver.
Jag har alltid tyckt att arkitektur och strategi ska jobba nära varandra på en hög nivå. Det är rätt ovanligt, men så fungerar det här.
Vad behöver en it-arkitekt på Säkerhetspolisen vara bra på?
Vi måste så klart vara tekniskt kunniga. Men vi behöver också förstå verksamheten, vara bra på den sociala biten, knyta kontakter och kunna förklara teknik för icke-tekniker. Vi behöver kroka arm med verksamheten för att inte bli en it-avdelning man ”bara” skickar beställningarna till. När it och verksamhet samverkar och förstår varandra blir det riktigt bra. Det är spännande, verksamhetens behov är det som är speciellt på Säkerhetspolisen.
Hur hänger ni med i den senaste utvecklingen?
Det är tudelat. Å ena sidan är vi en myndighet som hanterar mycket standardteknik. Där behöver vi vara stabila. Å andra sidan behöver kärnverksamheten specialiserad och avancerad teknik. Där måste vi ligga i framkant. Vi arkitekter ska förstå de båda behoven och få ihop helheten. Det kräver starkt eget intresse och bra förmåga att samarbeta.
Hur ska man vara som person för att passa in hos er?
Vi vill gärna ha personer som ifrågasätter och utmanar och som själva tål att bli utmanade. Samtidigt måste man kunna anpassa sig, till exempel till de lagar och regler som gäller för en myndighet.
Det är viktigt att vara leveransfokuserad och uthållig – vi verkar i en komplex och föränderlig omvärld vilket innebär att förutsättningarna och prioriteringar kan ändras.
Vad vill du lyfta fram som riktigt bra med att arbeta på Säkerhetspolisen?
Kollegorna är fantastiska. Det är sånt man är osäker på när man byter jobb. Jag arbetar med roliga, lättsamma personer och vi backar upp och peppar varandra.
”Vi tar ingenting för givet”, sägs det i filmen om Säkerhetspolisen. Vad innebär det för dig?
Dels att vi inte tar motståndarna och deras förmågor för givna. Men vi ska inte heller ta kollegorna för givna utan vi tar hand om varandra och visar hänsyn. Man kan säga att vi är extra måna om de kollegor vi jobbar med varje dag.
Senast ändrad
27 september 2023
Dela denna artikel